top of page

Prima AS: Fra visjon til virkelighet med VR for jobbsøkere

Prima, en av Norges største arbeids- og inkluderingsbedrifter, ønsket et verktøy som kunne utvide tilbudet til deres jobbsøkere. For å tette gapet mellom veiledernes begrensede tid og ressurser, og den enkeltes behov for omfattende trening i karriereferdigheter, utforsket de ny teknologi og VR som mulige løsninger.


Foto: Preben Wonn Witry, NT24

 

Partner Prima AS Kunde siden September 2023 Bruksområde Trening i karriereferdigheter for deltakere i arbeidsforberedende trening (AFT) Applikasjon brukt Jobbintervju

Nøkkelresultater Forbedret treningseffektivitet: Jobbsøkere får øvd ofte og intensivt uten å være avhengig av veilederens tilgjengelighet. Reelt treningsmiljø: Integrasjonen av kunstig intelligens gir umiddelbar tilbakemelding og respons, noe som gjør øvelsene mer effektive. Økt jobbsøkertrygghet: Betydelige forbedringer i jobbsøkernes selvtillit og mestringsfølelse, hvilket forbedrer prestasjonen i reelle situasjoner.





Begrensede ressurser møter individuelle behov

Prima AS leverer arbeidsforberedende trening (AFT), et av NAVs arbeidsmarkedstiltak rettet mot personer med nedsatt arbeidsevne, sammensatte bistandsbehov, og særlig usikre yrkesmessige forutsetninger. Denne gruppen, henvist fra NAV, mangler ofte jobberfaring eller har hatt langvarig fravær fra arbeidslivet. 


Til deres 180 jobbsøkere skal det gis tilbud om opplæring i karriereferdigheter, med mål om at alle skal ut i arbeidsutprøving eller utdanning. En viktig del av prosessen er å øve på selve intervjusituasjonen, inkludert å snakke om egne ferdigheter og forklare eventuelle hull i CV-en. 


Det er utfordrende å tilby jobbsøkerne god trening på dette: Jobbveilederne har begrenset kapasitet til å gi omfattende forberedelser og trening, og rollespill med veileder gir ikke tilstrekkelig god effekt.


“Hvis du skal trene på et jobbintervju, så er det ikke alltid at du kan møte med veilederen din. Hver veileder har jo mange han følger opp. Hvis du skal på jobbintervju om to uker, så får du kanskje trent et par ganger med veileder. Det gir ikke god nok effekt kontra det å øve på det ti ganger”
“Og det vi ofte ser er at det ikke blir reelt nok. Det er ikke reelt nok å sitte og spille skuespill med veilederen din. Flere har aldri vært på et jobbintervju før, så de vet jo ikke hvordan det fungerer eller hvilke type spørsmål de kan få. ”

Frode Aasprong & Aleksander Vold, Prosjektledere og karriereveiledere hos Prima AS


En ny måte å forberede seg på arbeidslivet

For å møte disse utfordringene startet Frode Aasprong og Aleksander Vold et prosjekt med fokus på digitale løsninger og VR. De begynte med å produsere 360-graders videoer selv, men opplevde at dette var tidkrevende. I august 2023 tok de kontakt med Fornix, og siden oktober samme år har de brukt Fornix' løsninger for trening i karriereferdigheter.


“I VR så blir det mer reelt. Det føles som et ekte intervju, og man kan trene på det. Ofte, og mye. Uten at jobbsøkeren er avhengig av at veilederen er der”

Teknologidrevet mestring og suksess 

Spesielt løsningen for trening på jobbintervju har vært hyppig brukt. Integrasjonen av kunstig intelligens i løsningen har gjort at jobbsøkerne får den mengdetreningen som de ønsker, og tilgjengeliggjør kapasitet hos jobbveilederne. I løpet av en testperiode hvor Prima målte resultatene på en gruppe jobbsøkere, så de at den betydelige overførbarheten til virkeligheten hjalp jobbsøkerne med å overkomme frykten for å møte opp på jobbintervju og ga dem mestring i situasjonen. 


“Uansett bakgrunn og innstilling på forhånd så blir jobbsøkerne veldig imponerte over løsningene, og de ser nytten av det. Du har på deg VR-brillene, går inn på et kontor, det sitter en arbeidsgiver der, du får relevante spørsmål, og du blir pushet. Det som du sier får du respons på, og de ser overføringsverdien til det ekte liv.”

Etter testperioden gjøres nå intervju-applikasjonen til en obligatorisk del av Prima sine AFT-programmer.


Group 1_edited.png

Fornix Oslo

Sørkedalsveien 8
0369 Oslo 

Fornix Trondheim

Havnegata 9
7010 Trondheim 

Org 825 622 152

bottom of page